Любомир Стойков: "Не пропускам флирта с моделите"
Вестник "Нощен живот", бр. 16/24-30 април 1996 г.

Любомир Стойков е роден на 11 май 1954 г., зодия Телец. 15 години е преподавател във Факултета по журналистика, д-р на филологическите науки, главен асистент в Университета за национално и световно стопанство, създател на концепциите на телевизионните предавания за мода "Блясък" по БНТ и "От игла до конец" по НТВ. Обожава книгите и самият той е написал няколко.

- Г-н Стойков, Вие сте най-известният журналист, който пише за мода. Защо се насочихте към това?

- Дядо ми Васил беше шивач. Един първичен човечец, много естествен, който готвеше и шиеше чудесно и аз много го уважавах. Истинската причина обаче да се занимавам с изследване на модата и с отразяване на събитията в нея е любовта ми към всичко, което е свързано с изкуство и творчество.

- Какво точно Ви привлече? Светът на красивите жени или … ?

- Естествено в модата има много красиви и интересни жени, но това не е единственият мотив. Привлича ме също мистерията в модата. Това, че тя винаги ще остане загадка.

- Във Вашите пътувания сте се срещали с много красиви и известни дами. Правили ли сте опит да пофлиртувате с някоя?

- Флиртът е неизбежен компонент в журналистическата комуникация. Не можеш да водиш едно нормално интервю или пък да добиеш една сравнително пълна представа за човек, особено пък когато става въпрос за жена, и то за красива, ако не пофлиртуваш с нея. Но аз говоря за дискретния флирт. Този, който се уповава на намека, иносказанието, на метафората или на много елегантния комплимент. Пък и в интерес на истината аз и не се старая да го правя машинално или пък изкуствено, защото контактът с такива жени те кара да бъдеш много повече, отколкото си мислиш, че си в състояние да бъдеш - кавалер, джентълмен, ласкател.

- Коя манекенка за Вас притежава най-голям сексапил?

- За мен много секси са Карен Милдър, Хелена Кристенсен, сьщо и Наоми Кембъл, но по своему. Тя е даже прекалено секси. Прекалено знойна е и има много силни флуиди, за да може човек просто да възприеме еротичното послание като естествения зов на плътта. За българските момичета ми е по-трудно да кажа нещо определено, защото по принцип прекаленият сексапил е противопоказен на модата. Например в Англия повечето манекенки са антисексапилни и там дизайнерите се стремят по този начин да обьрнат повече внимание на дрехите. Другото обяснение е, че те са нямали толкова средства да инвестират в рекламата и в манекените. От нашите момичета естествено сексапилна е Даниела Серданова. Нейният сексапил обаче не е толкова горещ. Тя до някаква степен е повече хладна, овладяна, премерена. Сексапила го носеха повече старите ни манекенки. Примерно спомням си една Ани Симеонова, с перфектните си форми и интелигентност и т.н.

- Кои са най-големите Ви постижения като журналист?

- Главно срещите ми с дизайнери като Пако Рабан, Кензо, Пиер Карден, Оливие Лапидюс. Интервютата ми с такива прочути жени като Сибил Бък, Клаудия Кардинале, Анук Еме, с една от най-красивите жени за мен - Сириел Клер.

- Кой дизайнер Ви облича?

- Носил съм дрехи на Запрян Маринов, Васко Василев, Олег Сергеев, "Рила стил". В момента съм със сако на Запрян Маринов. Аз нямам кой знае какви финансови вьзможности, но от западните фирми боготворя дрехите на Хуго Бос и Нино Чарути. Имам техни неща.

- За какъв се смятате?

- Трябва да Ви кажа, че има разминаване между това, което аз мисля за себе си, и това, което хората мислят за мен. Така например според едни сьм високомерен. Аз пьк мисля точно обратното, че съм земен, достъпен, общителен. Според други - прекалено много демонстрирам начетеност. За мен също не е така. В редица отношения, в това число и в общуването си с непознатите жени, все още съм стеснителен и притеснителен. Изобщо има едно разминаване, но се стремя да преодолея несъвършенствата.

- Претенциозен ли сте?

- Нека да не звучи нескромно, но след като сьм претенциозен, взискателен към себе си и своята работа не мога да не бъда. Аз прилагам едни доста високи критерии и изисквания към околните. Държа да подчертая, че винаги сьм склонен да извиня три неща: наивността, страха и алчността. Човек няма засищане. Непрекъснато се сблъсквам с примери, когато хората се провалят от алчност, правят фатални грешки от лакомия, от невъзможността да кажат "стоп". Но… такава е човешката природа.

- От какво Ви е страх?

- По отношение на жените и тяхното бъдеще. Те все повече губят своята женственост. Не стават и мъжествени. Това ново състояние е много неидентифицирано и опасно. Страх ме и за съдбата на България, която всяка измината година прави нова стъпка по посока на своето самоликвидиране - като национална идентичност, като икономическа цялост, като система за ценности и възпроизводство на идеали.

- Какво е за Вас жена Ви?

- Най-близкият човек, в когото много вярвам и когото много обичам. С всяка изминала година откривам нови нейни добродетели. Консултирам се с нея. Често пъти ми е необходимо да се произнесе като зрител на моето предаване, като читател на моята книга или статия. Тя ми помага, играейки ролята на моя лична секретарка, координатор, помощник и т.н.

- Как се запознахте?

- Познаваме се от студентските си години. Бяхме в обща компания, като аз съответно бях с друго момиче, тя с друго момче, но след време пътищата ни се кръстосаха.

- Как релаксирате след тежкия ден?

- Аз си почивам, като сменям една работа с друга. Все пак сьм университетски преподавател, водещ на динамично, с мною натоварен ритьм, седмично телевизионно предаване, пиша, пьтувам, времето ми е ограничено. Но това, което ми допада, е да чета. Имам огромна библиотека от над 12 хиляди тома. Обичам да се ровя в книгите, да препрочитам отделни страници.

- Кой момент от живота си бихте искали да изживеете отново?

- Може би пътуването ми до Кейптаун за отразяването на "Международните награди за мода Смирноф". Това е единствената страна, където бих искал да се върна и да се повтори всичко, което видях и преживях.

- За какво харчите най-много пари?

- За интелектуални стоки, за книги, които в чужбина са много скъпи. Една може да струва $100, $200. Често пъти това е единственото нещо, което купувам. И видеокасети. Това са двете ми страсти.

- Любимата Ви мисъл?

- На Джакомо Казанова - "Ако през живота си не си направил нещо, което заслужава да бъде описано, то поне напиши нещо, което си заслужава да бъде прочетено".

- Какво Ви ласкае?

- Истинският искрен комплимент по адрес на моите интелектуални способности. Естествено ще се зарадвам, ако някоя жена каже, че харесва очите ми или гласа ми.

- Ревнив ли сте?

- Ако някой не ревнува, то той не е участвал в играта. Не говоря да го показваш, а за вътрешното ти изживяване. Но все пак трябва да си даваме сметка, че живеем в края на века. Че социологичните проучвания не лъжат. 70 процента от семейните мъже имат паралелни връзки. Но според мен няма нищо по-страшно от духовната изневяра, а крайната й степен - това е моралното предателство. Що се отнася до сексуалната изневяра, аз съм привърженик на господстващите теории в сексологията, че в повечето случаи, ако мъжът изневерява или кръшне, то го прави заради самата тръпка. Той не влага чак толкова много чувства от себе си. Докато при жената си е все пак по-различно. Но над всичко трябва да бьде уважението към този, който е до теб. Да се пази неговата чест, име и здраве. B това време на невероятно количество болести няма по-непростима изневяра от тази, сьпроводена с безразсьдство по отношение на честта и името.

- Само за две години успяхте да направите две модни телевизионни предавания - "Блясък" и "От игла до конец". Квкво Ви предстои в бъдеще?

- Аз работя винаги върху няколко проекта. По отношение на телевизията смятам да се задьлбоча с това, което сьм се захванал. Да направя една панорама, по-цялостни портрети на наши и световноизвестни автори. Работя и върху една книга за българската мода през ХХ век.

Анета Пандева