Любо Стойков мечтае да интервюира Шарън Стоун
"Жените са най-голямата ми слабост, признава модният ас"
Овчарова В.
Вестник "Новинар", бр. 212, 9 септември 2000 г.

Ако трябваше да започна кариерата си отново, едва ли биха ми стигнали силите да извървя целия този "трънлив път", споделя човекът, докарал световната мода у нас и автор на повече от 10 книги… но ако опитам да се пробвам в някоя друга област, мисля, че бих имал успехи и в кулинарията, доверява Любомир Стойков, главният "шивач" на прочутото модно предаване на Нова телевизия "От игла до конец". Защото, смята експертът, кулинарното изкуство е като модата - най-важно е качеството на съставките и точната пропорция. Иначе като всеки Телец и той обича да похапва, макар и да не се пробва често в кухнята. Истински тест за майсторство в тази област според него е приготвянето на ориза. Умението на една жена да се "справи" с ориза показва дали има качества за съпруга и домакиня, с усмивка допълва модният ас и чистосърдечно си признава, че сред дребните му слабости е и гледането на кафе, за предпочитане "Лаваца".

Мога да гледам и на еспресо, но в този случай технологията е по-специална, разкрива, тайните си умения шефът на консултантската фирма "От игла до конец".

Най-голямата ми слабост са жените - този природен феномен аз ценя най-високо. Вярвам в тях и затова си избрах да се занимавам с мода. Убеден съм, че колкото по-високо се изкачват жените в йерархията на обществото, толкова повече ще спечели цялото общество. В интимен план за мен уютът е вълшебна комбинация от детайли - от целувката на съпругата ми, от усмивката на сина ми, от баналната идилия пред телевизора или ритуалния обяд в неделя например. Иначе в малкия панелен апартамент любимите кътчета за почивка на доцента са две - пред телевизора или пред компютъра. За релаксиране обича да подрежда стари фотографии, да чете, а излетите сред природата са традиция за Любо и Весела от студентските им години, още преди да станат семейство Стойкови.

Най-големият ми успех в личен план е изборът на съпругата ми и раждането на нашето съкровище Калин, но съм доволен, че работата ми - лъскава отвън, но изпълнена с доста трудности отвътре, ме срещна с много интересни хора, казва модният спец.

Сред най-елегантните дами, с които съм се срещал, са Ивана Тръмп, Клаудия Кардинале, Изабела Скорупко, Естер Канядас, Каприс…

Възхищавам се от невероятното професионално развитие на Шарън Стоун и Том Форд, който оглави не само европейската мода, но и в САЩ вече е номер 1. Бих се радвал, ако съдбата ми даде шанс да направя филми за тях.

Кое е най-невероятното място, където съм попадал ли? Това може би е Кейптаун. Необикновено съжителство на примитивното със супермодерното. Кътче, където, както ми каза един местен шофьор на такси, всичко е възможно.

От всяко местенце зад граница, което модният експерт е посетил, си е донесъл дребен предмет за лична употреба, с който обикновено не се разделя. Ето този часовник "Сейко" ми е спомен от Канада, слънчевите очила "Хилфигер" - от Ню Йорк, казва Любо, който, макар и да не обича да говори за своята благотворителна дейност, споделя, че едно от желанията му е да превъзмогва дребния си човешки егоизъм и да става по-щедър. Ако всеки го направи, мисля, че ще се чувства много по-достоен, смята Стойков и добавя, че още от студент се придържал към максимата на Бенджамин Франклин: "Всеки ден направи поне едно малко добро!".