С Любомир Стойков - в разговор за модата
Вестник "Fortnight News", 18-31 май 1998 г.

- Каква е модната тенденция през сезона пролет-лито '98?

- Характерното за модата през това лято е, че се използват материали като памук, лен, смеси с малко вискоза, прозрачни и полупрозрачни материи. Тоновете са, ако мога образно да кажа, цветовете на сладоледа - максимално интензивни, разноцветни багри. Доминират, както обикновено, синьото, бялото, жълтото, цветьт "сахара". Ето например, в най-новата колекция на Ескада за това лято преобладават изчистените силуети, удобните, които в крайна сметка са свързани с това, което прави човек през лятото - релаксация, пътешестиия, туризъм, посещения на екзотични места - морски и океански брегове.

- Кои са най-подходящите аксесоари?

- Най-подходящите аксесоари са гривни, накити, пръстени и обици, които цветово и фигурално имитират и флиртуват с природата. Често пъти символите и знаците върху тях са животните, обитаващи морските дълбини, листата, цветята, храстите и най-общо - всичко, характерно за екзотичната природа. В никакъв случай не смятам, че една жена трябва да се претрупва с прекомерно изобилие от аксесоари. Понякога е достатъчен дори един прьстен, колие или обици. Лично аз съм привърженик на по-дискретните форми, макар че лятото обикновено се асоциира с Африка, с островите, с екзотичния, туземски начин на живот. Знаете, че туземците носят големи обици, много фрапантни украси и по косата, и по телата.

- Какво бихте посьветвали сегашните абитуриенти при избирането на тоалет за балната вечер?

- Бих ги посъветвал най-напред да си зададат въпроса дали еднократно или многократно ще използват това облекло. Ако е еднократно, то може да бьде максимално заредено с фантазия, с много богати украси и волани т. е. - натоварено с максимална доза ритуалност, сценичност и артистичност. Най-известните български дизайнери, които предлагат подобни облекла, са Жана Жекова и Джина Ник. От мъжете Запрян Маринов предлага много хубави костюми за мъже, Атанас Парушев от Велико Търново също. Но това е в случай, че говорим за търсене на нещо много специално в абитуриентския тоалет. Няма нищо лошо един абитуриент или абитуриентка да бъдат облечени по-семпло и тогава празничността да се усеща в избора на материята, на цвета. Като материи за предпочитане са така наречената "студена вълна", шифонът, коприната, тюлът, органзата и гореното кадифе, което придава допълнителна естетичност на женското тяло.

- Как бихте характеризирали сегашния стил на обличане на повечето тийнейджъри и на младите хора?

- На мен лично много ми харесва този стил, защото е разкрепостен, освободен от предразсъдъци, различни норми и канони. Разбира се, аз съм против унифицирането на младежката мода. Нормално е да има тийнейджъри, които се обличат по-елегантно, по-официално, по-изтънчено. Нормално е и да има такива, които се обличат по гръндж, по-раздвижено т. е. облеклото в значителна степен издава душевността, характера и нагласата.

- Имате ли любим дизайнер и любима манекенка в световен аспект?

- От световноизвестните дизайнери много харесвам произведенията на Ив Сен Лоран, на Джон Галеано, на Лагерфелд. Прекланям се пред изумителния талант на Вивиан Уестууд, която успя да естетизира пънка до такава степен, че го направи класика. А що се отнася до манекените и топмоделите, най-пресните ми впечатления са от Естер, която в момента е топмодел №1 в Америка, Кайли също е една изключително чаровна манекенка. От класическите, европейски красавици много харесвам Наоми Кембъл, Карла Брни, Стела Тенънт и разбира се Сибил Бък - водещата на модното предаване по MTV. Тя е изключително променяща се, което навярно е най-хубавото качество на една манекенка - да може с еднакъв успех да представи и спортно, и строго официално облекло. Очарован съм и от Каприз, която е една от най-известните лондонски манекенки.

- Какво още не е известно за личността Любомир Стойков?

- Твърде малко хора знаят, че основната ми енергия отива в университетската дейност. Аз съм доцент в Университета за национално и световно стопанство. Там преподавам основи на комуникациите, фирмена култура и комуникация. Във факултета по журналистика при СУ "Св. Климент Охридски" преподавам Култура в средствата за масова информация и бизнескомуникация.
Малко е известен фактът, че от години работя върху един фундаментален труд "Българската мода през 20 век", който се надявам, че в навечерието на следващия век ще види бял свят.
Обожавам Дайър стрейтс. Обичам много да колекционирам старинни фотографии, тъй като за мен те дават една ясна представа за българските градски костюми в края на миналия и началото на настоящия век. Почти никой не знае, че гледам на кафе и много познавам, познавам, защото съм много конкретен.

- Какво е пожеланието ви към учениците от I АЕГ?

- На моите приятели от I АЕГ - с много обич и симпатии и вяра в тяхното бъдеще: емоционално и професионално.

7 май 1998 г.