Любомир Стойков: Колкото по-късо си подстриган, толкова по-млад изглеждаш
Бели чорапи и мръсни обувки развалят имиджа на мъжа
според модния експерт на Нова телевизия.
Списание "Клуб М", декември 1997 г.

- Г-н Стойков, вие сте от малкото мъже в родиия хайлайф, който е винаги стилен и елегантен, но никога дразнещо суетен и самоцелно наконтен. Как постигате деликатното равновесие?

- С малко стоене пред огледалото и с повече логика, преди да застана пред него. Рано сутрин човек просто трябва да съобрази с кого и къде ще се среща през деня. И това му решава всички вероятни проблеми. Винаги нося със себе си нещо, с което освежавам обувките си, преди да вляза кьдето и да било.

- Българските марки, на които сте постоянсн фен?

- Мъжкото облекло е по-трудно като идея, по-капризно и по-сложно като изработка в сравнение с гардероба на дамите. Моите фаворити сред майсторите на мъжкия стил са Запрян Маринов, Васко Василев и Олег Сергеев.
Марката "Егоист" балансира между строгостта и артистизма - нещо, което не се отдава лесно дори на някои от прочутите западни дизайнери. Тоталното рзкрепостяване на цветовете, обема и линията вече е овладяно до тьнкости от Запрян. Обичам аскетската форма на саката, която той наложи преди няколко години.
Фен съм на аристократизма, с който Васко замисля и създава мъжките си модели, а неговите страхотно десинирани вратоврьзки "Студио В-2" са си направо задължителни за господата, които се изживяват като шикозни и преуспяващи бизнесмени. Безкрайно уважавам привилегията на черния цвят, пред която Васко сваля шапка.
Олег пък е най-енигматичният тип стилист и това ми допада много. За него занаятът е № 1, а модата е изкуство само тогава, когато му позволява да бъде верен на себе си. Той ми направи специално сако преди гоиини, когато снимах първата си серия интервюта в Париж - с Леонард, Готие... Та тогава тази негова подобна на работническа куртка с предни вьншни джобове дреха впечатли страхотно корифеите. Чак доста по-късно подобен модел се яви на ревютата на Черути, Кензо и Версаче.

- Кои са мъжете в обществото, които бихте поздравили за техния естетски нюх?

- Камен Воденичаров, Стефан Софиянски, Петьр Стоянов, Иван Костов, Билян Балев, Радко Янкулов, Васко Петров... Макар и по-колебливо, бьлгаринът отбеляза добра рефлексия на собствения си вкус. Напоследък изпъкнаха доста личности, които правят силно впечатление с начина си на обличане. Единството между маниера, облеклото и културата обаче е № 1. Да не забравяме и жените - те са най-добрите консултанти на всеки уважаващ себе си мъж.

- Вие допитвате ли се до съпругата си, когато се колебаете между "Егоист" и "Черути"?

- Дамите се раждат с висше образование по естетика. Затова без никакви угризения на собственото "аз" се съветвам с Весела и възприемам винаги забележките, които ми прави.

- Вие сте професионалист, който кръстосва света от Лондон до Кейптаун, от Париж до Торонто. Какво си купувате в бутиците на "Пето авеню" и в "Хародс"?

- Моделите на Черути и Хуго бoc - за мен те олицетворяват мьжествеността и чистотата в стила на облеклото. Имам и внушителна колекция от вратовръзки. В нея най-много ценя тези на Ланвен, Бос, Леонард, Готие, Карден, Оливие Лапидюс. Сантиментално предан съм на Живанши - абсолютен евьргрийн в жанра.

- Издайте вашата ТВ-тайна, свързана с външния ви вид?

- Когато правя филм за някой дизайнер, обичам да бъда ако не с негов тоалет, то поне с негов парфюм. Суеверен съм и смятам, че така ми върви. Какво е за вас неглижето? Когато ситуацията позволява, да си облека панталон и блейзер в контрастно съчетание на багрите и без вратовръзка. Падам си по шаловете, якетата, спортния шлифер. И задължителио в черно. Още великият френски моралист Мишел дьо Монтен казва в своите прочути "опити": "Ако не искаш да се съмняваш, че си облечен по модата, сложи си черно. Така винаги си в крак с времето, в което живееш".

- С какво се глезите, когато се приготвяте за живота извън дома си'?

- Чувствам душевен комфорт, когато си сложа много скъпия семеен пръстен с тигрово око - той е в хармония и със зодията ми "Телец". В същото време съм леко резервиран към мъжете, които прекаляват с бижутата. Настъпи моментът, когато мъжът трябва да излезе от калъпа на банализирания костюм и да посегне към по-игриви детайли от сорта на пъстрата кьрпичка за джоба на сакото без ревери или към фишуто, което лично аз нося в много варианти. Удоволствие е да знам, че в чантата си имам "Паркер" или "Карандаш". Фанатик съм на куфарите "Самсонайт" - въобще не тръгвам на път без тях. Не съм милионер, но винаги купувам скъпо, за да ми излезе по-евтино. Обувките, коланите, портфейлите и всички тези дреболии разкриват характера на Адам и това дали той осьзнава времето и своята психология. Така той дава знак на света за себе си.

- Защо българският мъж не умее винаги да се облича с подходящия замах?

- Ами защото понякога не му достига въображение. Както когато си избира дрехите за деня, така и когато общува в леглото или на коктейл с дамите. Неокачествим е навикьт на някои господа да си обуват бели чорапи към панталони във всевъзможни цветове. Еклектиката и липсата на индивидуалност във външния вид направо погубват и най-големия чаровник.

- Как си избирате формата на прическата?

- Спазвам златното правило: "Колкото по-късо си подстриган, толкова по-млад изглеждаш". Жените държат на добре аранжираната коса също толкова много, колкото и на прекрасно поддържаните ръце.

- Кой от Големите ви е похвалил или коригирал?

- Пиер Карден шумно изказа своето одобрение за мое сако, а Слава Зайцев преди доста години ми направи забележка за несъответствие между някакви цветове.

- Ще се зимислите ли, преди да се сложите в нещо в стила унисекс?

- Феминизирането на мъжкото облекло не е за всеки. То не отчита половите различия. Но е неизбежно за идващия 21-ви век. Лично за себе си сигурно ще избера високофункционалните дрехи, направени чрез новите технологии - като термоякетата на Лапидюс.

Интервю на Албена Атанасова