Любомир Стойков: Модата е моята съдба
Списание "BEAUTY козметика", бр. 7/1999 г.

Доктор по филология, доцент в Университета за национално и световно стопанство по "Фирмена култура и кумуникации" и във Факултута по журналистика и масова комуникация при СУ "СВ. Климент Охридски", концептор, автор и водещ на седмичното предаване за мода "От игла до конец", излъчвано по Нова телевизия, съосновател на Българската академия за мода, носител на наградата "Най-добър моден журналист" на форум "Българска мода" и съюз "Произведено в България" и Голямата награда за журналистическо майсторство, присъдена му от Свободната академия за изобразително изкуство "Жул Паскин".

BEAUTY: Общуването ти с най-красивите жени на света промени ли твоите вкусове, реакции, предпочитания?

Л.С.: Тази близост, естествено, оказва влияние - изостря рецепторите, повишава критериите, обогатява представите за женската хубост. (Аз не обичам думите красота, тя ми звучи стерилно, докато думата хубост включва и тайнството на чара, и биотоковете, и блясъка на ума…) Но не бива да се преувеличава стойността на това общуване, защото контактите в значителна степен са изкуствени - поради това, че от другата страна стоят професионални манекени и школувани актриси, за които според израз на Шекспир, светът е наистина сцена.

BEAUTY: Каква е твоята класация на най-чаровните жени?

Л.С.: Без да страдам от излишен патриотизъм, винаги съм смятал, че българките са ако не на второ, то поне на трето място сред европейките. На първо място са италианките, на второ - чехкините, а след нас полякините. Бях приятно изненадан, когато попаднах на изследванията на френския институт по красотата, които напълно съвпадаха с моята лична класация. А още по-приятна беше изненадата ми, когато Стен Хермър, президент на Съюза на американските модни дизайнери, ми каза, че най-хубавата жена, най-чаровната, най-умната, най-талантливата, която познава е българка и се нарича Райна Кабайванска.

BEAUTY: А какво ще кажеш за топманекенките, как се подреждат те според твоя вкус?

Л.С.: Най-сексапилна е Наоми Кембъл, най-интересно излъчване има Ясмин Гаури, най-предизвикателна е Карла Брауна, най-бонбонена - Клаудия Шифър.

BEAUTY: Разрастването на козметичната индустрия прави ли според теб човешкото племе по-красиво, по-умно, по-способно на любов и разбирателство?

Л.С.: Трудно можем да си представим днес човешкото съществуване без тези продукти. Но аз съм за тази козметика, която възстановява, оздравява, освежава. Например продуктите на Ести Лодер - те подновяват изхабените клетки, това е почти чудо. Аз съм "за" съвременната козметика, дори само заради това, че благодарение на нея се проявяват такива човешки черти като суетата, кокетството, флирта със себе си. В това отношение споделям казаното от Пиер Карден "Обличай се и изглеждай според възрастта си".

BEAUTY: Като представител на българските мъже, би ли споделил своето отношение към мъжката козметика?

Л.С.: Отдавна отпаднаха заблудите, че мъжът, който се парфюмира или си боядисва косата има неясна сексуална идентичност. Днес и у нас се забелязва невероятно засилване на мъжкия интерес към тази сфера, следствие на световната модна мания да бъдем колкото се може по-дълго време млади и красиви. Защото и на българските мъже вече им е ясно, че добрата външност е важна и решаваща и в бизнеса, и в политиката, и в личния живот.

BEAUTY: Твоите предпочитани марки козметика? А на твоята съпруга?

Л.С.: Използвам най-често парфюмите и дезодорантите на Томи Хилфигер, на Калвин Клайн (парфюма "Ескейп"), харесвам също парфюма "Фото" на Карл Лагерфелд, "Джаз" на Ив Сен Лоран. Съпругата ми, по мой съвет, купува само продуктите на Ести Лодер.

BEAUTY: Ако изключим физическите параметри и марковите дрехи, какво още му трябва на един мъж, за да е чаровен?

Л.С.: Автентичният мъж трябва да бъде естествен, преструвките не му отиват. И освен това трябва да бъде верен на пола си, което означава баланс между силата и нежността. Най-вярната оценка за мъжа всъщност може да се прочете в женските очи.

BEAUTY: Ако трябваше да избираш отново, би ли избрал модата за професионално занимание? Какво ти взе и какво ти даде тя?

Л.С.: Това е любов, която не остарява, а е на повече от 20 години. И все още е загадка за мен, както жените. Толкова богата и толкова разнообразна. Каквото и да стане с човечеството, мисля, че модата няма да загине, защото е синкретично изкуство, в нея се включват наука, общество, култура, фолклор, театър, пластика, живопис… Не на последно място модата поддържа интереса ми към жените. Но признавам, че е изтощителна любовница.

BEAUTY: Не мислиш ли, че българката, колкото и да е хубава, е ощетена в момента откъм достъп до световните модни тенденции, поради липса на средства?

Л.С.: Модерната жена може с малко средства да постигне изумителен ефект. Българката е комбинативна, изобретателна, с вкус. Повярвайте ми, виждал съм доста чужденки, облечени скъпо, но безвкусно.

BEAUTY: Твоят съвет към читателите на "BEAUTY козметика"?

Л.С.: Повече внимание към прическата, кожата, аксесоарите, а не само към дрехите. Защото когато срещна жена с обаятелно, лъчезарно лице, може и да не погледна с какво е облечена.

Интервюто взе Петя Александрова